Защо е важно да консумираме сезонни зеленчуци?

Има едно златно правило, което мъдри наши предшественици са следвали :

„За добро здраве – консумирайте плодове и зеленчуци, отгледани на разстояние не по-голямо от 100км.“

От векове по нашите земи са се отглеждали сезонни плодове и зеленчуци, с които се е прехранвало населението. Растенията според сезоните се разделят основно на два типа: растения на дългия ден (летни зеленчуци) и растения на късия ден (зимни зеленчуци).

Консумирането на сезонни зеленчуци предоставя редица ползи както за нас, така и за околната среда:

 1. Хранителност: Сезонните зеленчуци, отглеждани в правилните условия и в правилното време, често са по-хранителни , тъй като са съобразени с естествените си фази на растеж.
 2. Вкус и качество: Зеленчуците, които са в сезон, обикновено имат по-добър вкус и текстура, тъй като са били отглеждани и събрани в оптимални условия.
 3. Ценова достъпност: Сезонните зеленчуци, които се отглеждат локално, могат да бъдат по-достъпни по отношение на цената поради по-ниските разходи за транспорт и съхранение.
 4. Екологична устойчивост: Консумирането на сезонни продукти намалява нуждата от дълги транспортни пътища и енергийни разходи, което води до по-екологичен след и по-ниски емисии на CO2.
 5. Подкрепа за местните земеделци: Предпочитането на сезонни, местно отглеждани зеленчуци подкрепя местните земеделци и спомага за поддържането на устойчива икономика.

Сумирано, приемането на сезонни зеленчуци е свързано с ползи за хранителната стойност, вкуса, икономиката и околната среда.

Както се разбира – зимата нямаме шанс да консумираме растенията на дългия ден и обратно – лятото ги няма зеленчуците на късия ден. Дори и да намерим на пазара домати , краставици или чушки  трябва да сме наясно дали искаме да ядем зеленчуци, които са пътували толкова много и че тези зеленчуци ще са отгледани при коренно различни условия от нашия климат – например много на юг, където е много по топло.

Растенията на късия ден са студолюбиви и успешно вегетират при по-късото слънцегреене. Зеленчуците, които отглеждаме зимата са предимно листни и кореноплодни. Гените им следват следните правила:

те натрупват много минерали и соли преди да паднат температурате, и така успешно издържат на неблагоприятните температури.

Зимата , консумирайки тези зеленчуци ние също си набавяме от тях важни за нас витамини и минерали, от които имаме нужда през зимата.

Какво ни дават зимните зеленчуци на организма?

Зимните зеленчуци предоставят важни хранителни вещества и имат положителни въздействия върху организма. Ето някои от техните полезни свойства:

 1. Витамини и минерали: Зимните зеленчуци често са богати на витамини и минерали, като витамин C, фолиева киселина, калий и други, които са важни за здравето на костите, имунната система и други функции.
 2. Антиоксиданти: Тези зеленчуци често съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата със свободните радикали в организма и така да подпомогнат превенцията на различни болести.
 3. Диетични фибри: Влакната, които се намират в зимните зеленчуци, подпомагат доброто функциониране на храносмилателната система, регулират нивата на захар в кръвта и подпомагат поддържането на здравословното тегло.
 4. Ниско съдържание на калории: Мнозинството зимни зеленчуци са ниско калорични, което ги прави подходящи за хранене при опити за поддържане на тегло или отслабване.
 5. Подкрепа за здравето на кожата: Витамините и антиоксидантите в зимните зеленчуци могат да подпомогнат здравето на кожата, като поддържат еластичността и я защитават от вредните ефекти на околната среда.

Важно е да включвате разнообразие от зимни зеленчуци във вашата диета, за да получите максималните ползи от тях.

Растенията на дългия ден или така познатите летни зеленчуци, по нашите географски ширини отглеждаме от ранна пролет, когато светлата част на деня става 12-13часа и нощните температури не падат под 15 – 16 градуса. Тези растения имат невъзможност да се хранят и да натрупват полезни вещества при по-ниски стойности. Типичен пример за растения на късия ден са спанака и репичките. Те имат нужда от много малко количество светлина и се развиват бавно по време на зимния сезон. Прекалената слънчева светлина им влияе неблагоприятно – те не се развиват правилно, вегетацията им се скъсява значително  и не успяват да натрупат своята полезност и хранителни стойности.

Какво ни дават летните зеленчуци на организма?

Летните зеленчуци предоставят богатство от хранителни вещества и имат различни ползи за организма. Ето някои от тях:

 1. Витамини и минерали: Летните зеленчуци, като домати, краставици, пипер и тиквички, са източник на витамини (като витамин С и витамин К) и минерали (като калий), които подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система, имунната система и костите.
 2. Влакнините: Зеленчуците с високо съдържание на влакнини, като краставици и тиквички, подпомагат доброто функциониране на храносмилателната система, помагат за регулиране на теглото и поддържат нивата на захар в кръвта.
 3. Хидратация: Мнозина летни зеленчуци съдържат висок процент вода, като домати и краставици, което помага за поддържането на хидратацията на организма, особено през топлите месеци.

Изборът на разнообразни летни зеленчуци е отличен начин да осигурите организма си с необходимите хранителни вещества през топлите месеци.

 

Сезонното земеделие позволява на околната среда да се движи през своите нормални природни ресурси. Това означава намаляване на изкуствените сезонни метеорологични условия или генериране на топлина от електричество вместо слънце ще допринесе за по доброто качество и полезни свойства на всеки един зеленчук.

« Как успешно да ускорим покълването на семена
Кога да правим разсада за Домат? »