Как успешно да ускорим покълването на семена

За ускоряване поникването на семената се прилагат две лесни стъпки  – накисване на семена и рътене.

Накисване на семена

Накисването на семената се прави по следния начин:

Семената се поставят в съд,  и се потопяват във вода. Водата не  се сменя. При семената от моркови, целина, магданоз, лук, копър – престояват във водата два дни. . Семената на краставиците, дините, пъпешите и тиквите  / по – едрите  зеленчукови семена/ се киснат 8-12 часа, на доматите и пипера -около 24 часа

Температурата на водата трябва да е 20-25°С за топлолюбивите зеленчукови култури, и 15-18°С, но не по-ниска от 10-12°С за хладнолюбивите и студоустойчивите

Рътене на семена

При рътенето семената се довеждат до покълнване. За целта:

Накиснатите семена се разстилат на тънък слой в подходящ съд, покриват се с влажен тънък плат или влажна хартия от кухненска ролка като водата не трябва да е преакелно много, за да не образува локви. Там се държат при температура 20-25°С. Влажния плат със семената се поставят в найлонова торбичка или в плътно затворена кутя. Вместимостта в която са поставени семената трябва да стой далеч от пряка слънчева светлина, за да не стане прекалено голяма температурата и да не успеят да се развият семената. Когато част от семената покажат кълнчетата си, рътенето се преустановява.

Най-бързо покълващите семена са от семейството на зелето – броколи, зеле, карфиол, маруля и т.н. При тях покълването отнема около 1 ден. Най-бавно покълват семената от пипер, патладжан, копър, целина и др. Времето, което им е нужно е около 5 дни. Останалите като домати, цвекло, манголд, тиква или лук ще отнеме около 3 дни.

Рътените семена трябва да се сеят само във влажна, добре обработена и топла почва. Засети в суха и студена почва, семената лесно загиват.

Чрез накисване и рътене зеленчуковите семена поникват по-дружно и с няколко дни по-бързо, което е от голямо значение за ранните култури и за културите с бавно никнещи семена. Краставиците, дините, пъпешите и тиквите ускоряват плододаването с около една седмица, когато за сеитбата им са използвани рътени семена.

 

Интересен факт:

Рътенето е стар български обичай, предаден и до днес чрез българската градинарска традиция.  Градинарите са взимали семената със себе си,  като са ги поставяли увити в торбичка в пояса си – където цял ден са били на топло място с равномерна температура.

 

Защо е важно да консумираме сезонни зеленчуци? »